Новини МСП
06 Вересня, 2018

Німецько-Український фонд спільно з Тернопільською ОДА презентували програму із здешевлення відсоткових ставок за банківськими кредитами для МСП у Тернопільській області

6 вересня в Тернополі в рамках бізнес-форуму щодо інструментів фінансово-кредитної підтримки малого та середнього підприємництва (МСП) в області було презентовано Програму із здешевлення відсоткових ставок за банківськими кредитами для суб’єктів МСП регіону.

Тернопільська обласна державна адміністрація спільно з Німецько-Українським фондом (НУФ) на виконання Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Тернопільської області на 2016-2020 роки запровадили Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті, на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами банків для суб’єктів малого і середнього підприємництва (Програма). Про її впровадження та умови участі представників МСП розповів на тематичному бізнес-форумі в Тернополі в.о. керівника Німецько-Українського фонду Валерій Майборода.

За словами ініціаторів Програми, її втілення спрямоване на покращення доступу МСП Тернопільської області до фінансових ресурсів. Щоб отримати компенсацію за кредитами, позичальник повинен відповідати певним критеріям. Зокрема, підприємство має бути зареєстроване і працювати в Тернопільській області. Кредитні кошти можуть бути використані виключно на придбання, модернізацію обладнання чи реконструкцію приміщень. При цьому внесок представника бізнесу не може бути меншим 20% від суми інвестиційного проекту. Компенсація виплачуватиметься не одразу, а впродовж двох років, при цьому максимальна сума кредиту не може перевищувати 100 тис. євро.

За умовами Програми, здешевлення відсоткових ставок надаватиметься МСП Тернопільської області у вигляді компенсації 50% від номінальної відсоткової ставки за кредитами, наданими банками-партнерами. Компенсація здійснюватиметься в рамках кредитних програм НУФ, що фінансуються за рахунок капіталу Фонду, позик від Уряду Німеччини через Німецький банк розвитку KfW та ініціативи Європейського Союзу EU4Business, спрямованої на компенсацію валютних збитків за кредитами МСП. Виплата коштів здійснюватиметься за рахунок асигнувань з бюджету Тернопільської області, запланованих на 2018 рік на рівні близько 900 тис. грн.

Партнерами НУФ у реалізації цього починання стали АБ «Укргазбанк», АТ «Ощадбанк»та ПАТ «Кредобанк».

Впровадження Програми для здешевлення відсоткових ставок за банківськими кредитами для МСП в Тернопільській області — черговий крок Німецько-Українського фонду задля сприяння розвитку малого і середнього бізнесу в країні, спрощення доступу до фінансування та полегшення фінансового навантаження на них, яке часто є непосильним. Така ініціатива сприяє оновленню виробничої бази підприємств, осучасненню та модернізації виробництва, що дуже важливо для підтримання їхньої конкурентоздатності на ринку.